Palmkool oogst
Vanmorgen wat vroeger uit de veren om te gaan helpen met het oogsten van de palmkool. In totaal waren 16 handen nodig om deze heerlijke groente van het land te halen. Anderhalf jaar geleden had ik nog nooit van deze koolsoort gehoord of laat staan deze kool geproefd. Palmkool is een oude groentesoort die heerlijk smaakt in een stamppotje, een quiche, een soep of als tapende. Op het internet vind je een grote hoeveelheid recepten.
Ik had niet verwacht dat ik zo betrokken zou raken bij de boerderij op het ’t Lies. In de eerste maanden bleef het beperkt tot het ophalen van de groenten op de zaterdagmorgen. Maar dan ga je een kijkje nemen achter de uitgiftekraampjes op het land en raak je in gesprek met de mensen die aan werk zijn. Dat motiveerde mij om regelmatig te gaan helpen.
Elke zaterdagochtend komt de groep helpers bij elkaar om de wekelijkse oogst van het land te halen. Het is genieten als je in de ochtend start en op de akkers aankomt, het is nog stil en al je gelukt hebt zie je hazen of fazanten wegschieten. Met z’n allen aan het werk op het land. Ieder op zijn tempo en eigen motivatie. Het is niet alleen maar werken het is vooral gezellig, we praten over van alles en nog wat en maken vooral veel plezier.
De oogstploeg wordt regelmatig geholpen door familieleden. Kinderen gaan mee met pa en ma, voor een mooie gezinsactiviteit. Een mooie manier om ook de jeugd te betrekken bij het bedrijven van verantwoorde landbouw. Om 10.00 uur is het tijd voor de koffie of de thee met koek en cake van de Herenbakkers. Volgens mij kan je weekend niet beter beginnen.