Skip to content

Onze Boerderij

Wie onze boerderij van zo’n 20 hectare oploopt vanaf de Sprundelsebaan, ziet links de kindermoestuin – met bieslook en andere kruiden. Ernaast ligt een heuvel. Daar zit vaak een mannetjesfazanten op die ‘s ochtends over het veld tuurt. In de verte kijk je naar onze fruitgaarden die zijn aangelegd volgens de ideeën van permacultuur, waar ook de ‘kippencaravan’ staat, en de varkens in hun riante wei met modderpoel – nog net geen jacuzzi… 

Rechts doemen de eerste groenten op; wortels, sla, venkel en tientallen andere soorten, keurig in rijen en steeds gerouleerd om natuurlijke plaagbestrijding mogelijk te maken. Onze verschillende akkerpercelen worden omringd door hazelnoten, bramen en framboos. Misschien zie je midden op het land netten staan; daar klimmen de peultjes aan omhoog. Verderop staan de tunnelkassen met tomaten, paprika’s en komkommers. Hier vertoeven onze loopeenden in de zomer, die slakken eten. Dat scheelt werk!

IMG_20230513_110451

Uitgifte

Iedere zaterdag zorgen we met een groep Herenboeren voor de uitgifte van de oogst, zodat we allemaal kunnen genieten van al het lekkers dat ons land biedt. De uitgifte is elke zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur. Om 10 uur staat dat wat geoogst is klaar op de kramen en wat die week de uitgifte per mond is. Verder wordt minimaal 6 keer per jaar rund- en varkensvlees verdeeld. Dit is vlees van onze eigen dieren, die voor ons is verpakt en diepgevroren in pakketten. KNOP: Wil je het 4 weken proberen? Neem een proefabonnement 

sven
sven 2

Onze boer

Onze Herenboerderij wordt gerund door boer Sven. De boer moet kennis hebben van een breed terrein. Hij is verantwoordelijk voor  de bewerking van het land en draagt zorg voor een vitale gezonde bodem met zo min mogelijk gebruik van meststoffen, bestrijdingsmiddelen etc. van buiten de boerderij. Het doel is om onze grond te gebruiken zonder dat deze belast wordt. Groenbemesters moeten meer ín de grond brengen dan eraan wordt onttrokken in de vorm van onze gezonde en smakelijke oogst. 

Ook onderhoudt de boer de boomgaard en verzorgt de dieren met veel aandacht voor dierenwelzijn. Een belangrijk deel van het voer voor de dieren wordt ook op de boerderij verbouwd en daarmee dragen we bij aan de ontwikkeling en het beheer van de natuur en het landschap op de Herenboerderij.Als het de boer aan kennis ontbreekt zijn er specialisten binnen Herenboeren Nederland die kunnen adviseren. Er is veel kennisuitwisseling tussen de Herenboeren-boeren van de verschillende Herenboerderijen.Hoi! Ik  ben Sven, geboren 11 januari 1996 in een tuindersfamilie in Rijsbergen. Daar heb ik de interesse in de tuinbouw met de paplepel ingegoten gekregen. Later volgde ik verschillende landbouwscholen, deed stages in het buitenland, tot in Australië,  en altijd met een focus op vollegrondgroenteteelt. 

 

“Hoi! Ik  ben Sven, geboren 11 januari 1996 in een tuindersfamilie in Rijsbergen. Daar heb ik de interesse in de tuinbouw met de paplepel ingegoten gekregen. Later volgde ik verschillende landbouwscholen, deed stages in het buitenland, tot in Australië,  en altijd met een focus op vollegrondgroenteteelt. 

Ik kies voor Herenboeren omdat ik in dit  werkgebied nog een hoop kan leren en experimenteren. Hier worden geen externe eisen gesteld door een afzetmarkt en mag er ook wel eens een teelt mislukken, al zijn de leden de afgelopen jaren gelukkig heel tevreden

Gezamenlijk bepalen we de koers van de boerderij. Het werken in de tuinbouw kan best eenzaam zijn, de gemeenschap van onze boerderij is verrijkend en een mooie uitdaging. ik ben blij met deze enthousiaste groep mede-eigenaren die onze gemeenschap mogelijk maken.”

De akkers

We hebben drie akkers waar we circulair op produceren. We voeden de bodem en de bodem voedt de planten zodat  we geen  kunstmest of gewasbeschermingsmiddelen hoeven te gebruiken, tenzij in een noodgeval. We passen strokenteelt toe en de akkers zijn omringd door ruigtes waar een intensief insecten- en dierenleven mogelijk is. Zo scheppen we tevens een mooi landschap.  Daarbij streven we geen topproductie na.  Wanneer de akkers weer leeg komen te liggen wordt er zo snel mogelijk een vanggewas ingezaaid om de bodem te verrijken. (mooi! JVR) 

IMG_20230517_183722

De tunnelkassen

We hebben een aantal tunnelkassen waarmee we zomerse groenten als tomaten, komkommers  en paprika’s kunnen telen, maar die het allerbelangrijkste zijn in hun functie om het ‘seizoen’ te verlengen. Zo kunnen we al vroeg in het jaar de traditionele zomerse groentes telen, terwijl het buiten daarvoor te koud is. En we kunnen nog lang doorgaan. Zo hebben we in december nog ‘gewoon’ sla. 

Groente ‘van het seizoen’ is  dus een betrekkelijke term; het menu mag ook lekker en gevarieerd zijn.

De boomgaard

Onze boomgaard herbergt tientallen rijen met honderden fruitbomen, waaronder hard- en zachtfruit zoals appels van verschillende rassen, , peren, , kersen, pruimen, walnoten, ,stoofperen, , kweeperen en bessen waaronder rode en zwarte bes. Tussen de bomen staan struiksoorten bekend van ‘voedselbossen’ die nuttig zijn ter ondersteuning van de productiebomen, en eronder ligt een groen tapijt waar onder andere de witte klaver zijn werk doet. Dat beschermt de boomwortels de eerste jaren en het is een goede stikstofbinder. Inmiddels kunnen we al wat fruit oogsten. Door verschillende rassen te telen die vroeg, gemiddeld of laat geoogst kunnen worden, kan er langer van een bepaalde fruitsoort gegeten worden. Ook worden risico’s zo gespreid. Verder is er verschil in bewaarbaarheid. Door ze gekoeld te bewaren, hopen we het aandeel van fruit ieder jaar te vergroten



HB Op t Lies 2023-2024 (93)
Varkens eigen productie vlees van Hollandse Bodem in Breda. Gezond, goed

Onze varkens

We hebben Zweedse varkens van het ras  Berkshire. Ze zien er prachtig uit! Daarvoor hebben we ze natuurlijk niet gekozen; we vinden het belangrijk dat onze varkens een fijn bestaan hebben, waarbij onze eisen veel verder gaan dan in de biologische sector. Deze varkens kunnen 100% van de tijd buiten zijn. Ze hebben een riante wei en een waterplas; de varkens nemen af en toe een modderbad. Daardoor blijft hun huid goed gezond. Het zorgt niet alleen voor afkoeling, maar werkt ook als beschermlaag tegen de zon en vliegen. Er is ook nog een schuilplaats waar de varkens, echte groepsdieren, lekker samen op een pak stro bij elkaar slapen. 

We willen de varkens niet alleen vanwege de vleesproductie, maar ook om de  cycles compleet te maken: varkens eten veelal reststromen, van eigen grond dus. Zo wordt de boerderij circulair. Gras en blad van bomen, en producten die over zijn van het land, maar bijvoorbeeld niet langer geschikt voor uitgifte – pompoenen, sla en meer – kunnen op groot enthousiasme rekenen! 

c80ced8e-8aeb-41bc-833e-e678688fa7ea

Onze koeien

We kopen runderen voor de vleesproductie. Het is een robuust ras, Hereford, dat jaarrond in de wei kan staan. Ze mogen op onze boerderij rusten groeien en eten daarbij alleen gras en door ons zelf geproduceerd hooi. We geven ze een mooi rustig leven in ruime weides waar een rund rund kan zijn. Er zijn veel bomen en hagen aangeplant waardoor ze steeds meer kunnen genieten van natuurlijke beschutting. 



kipp

Onze kippen

Er lopen ongeveer 200 kippen rond op de boerderij. Het zijn goede legkippen van het ras Sassosilver. Ze zijn biologisch opgekweekt. De kippen zijn geïntegreerd in de boomgaard, zodat de kippen allerlei beestjes in de bodem en ook onkruid kunnen eten. Dat zorgt ervoor dat een ei veel rijker gevuld is met micronutriënten en sporenelementen. Gezond voor de kip en gezond voor ons! 

De kippen hebben nog een aantal secundaire taken, zoals de bomenbemesten. In de kringloop zorgenze ook voor reststroomverwerking van de overgebleven groenten. En ze scharrelen de aarde los waardoor de bodem in goede conditie blijft.  Wat een bijzondere, behulpzame dieren! We verzorgen ze met liefde. De kippen zijn overdag buiten en ’s nachts zitten ze beschermd in een ‘kippenkar’. De eieren halen we dagelijks met een warm bedankje uit de ‘legbakken’ van de kippencaravan, waar ze naar beneden rollen en klaarliggen om te rapen. 

Ben je nieuwsgierig en wil je meer weten? Dan zijn er meerdere manieren! Je kunt je aanmelden voor een rondleiding en/of een proefabonnement nemen.

Rondleiding

 

 Iedere laatste zaterdag van de maand
om 11:00 uur geven we een
rondleiding op onze boerderij.
 

Proefabonnement


Probeer het 4 weken uit! Elke zaterdag haal je verse, eigen geproduceerde producten op tijdens de uitgifte. Je krijgt een buddy die je wegwijs maakt, je vragen beantwoordt, en je meeneemt in het boerderijleven. Zo kun je zelf ervaren of Herenboeren iets voor jou is.