Interview met Margje

Hallo Margje, hoe is het de afgelopen week gegaan?

“We zijn druk bezig! We hebben weer nieuwe planten geplant. Over 8 weken kan de sla al weer de grond uit, en de prei voor in de zomer. Verder is er veel geschoffeld, want dat is wel heel hard nodig. De meesten dingen gebeuren met de hand. Er zijn ook nog aardappels gepoot met de hand. We hebben ook hekken geplaatst. Verder hebben we veel overlast van konijnen, dus daar gaan we ook hekken voor plaatsen.”

Is er veel aanloop?

“Jazeker, met name van Herenboeren. Tot toe nu was het nog een open terrein en was het gemakkelijk om op de akkers te komen, maar controle was lastig. Zo liepen er vorige week mensen over de ingeplante bedden. We zijn natuurlijk een bedrijf en ik moet wel effectief kunnen werken. In wezen is het niet de bedoeling dat mensen zomaar langskomen. Natuurlijk is het nu wel heel leuk omdat alles nieuw is. Hoe dan ook, in overleg is ook alles mogelijk.”
De evenementen commissie is inmiddels ook begonnen met het rondleiden van groepjes mensen over het land. Op deze manier blijft het een verantwoord bezoek. Ook even kijken? Stuur een mailtje naar florens@herenboerenbreda.nl

Met wie werk je veel samen?

Op dit moment werk ik veel samen met de vrijwilligers die zich hebben aangemeld. Ook zijn er enthousiaste bestuursleden die ik snel even kan bellen als er extra paar handen nodig is.

Wanneer verwacht je zelf de eerste oogst?

De eerste week van juni hopelijk. Qua oogst hebben we gekeken om 5 groenten per week uit te geven. Het weer is hier vooral van invloed op. De groei van de gewassen hangt af van de hoeveelheid zon en water. Ook de konijnen zijn een interessante factor, aangezien die alles opvreten. Met name de kolen en de broccoli zijn ‘het haasje’.  

Hoe ga je dat oplossen?

Ik heb veel overleg met de inrichtingscommissie, maar ook de andere boeren vanuit Herenboeren Nederland. We zijn nu bezig om deels ingegraven hekken te plaatsen.

Waar word je blij van?

De bodem is heel goed. De standaard metingen hebben uitgewezen dat onze bodem in goede conditie is. De standaard metingen meten de fosfaat en de stikstof. Er zijn nog veel meer factoren die van groot belang zijn in de bodem, zoals schimmels, microben, wormen en dat soort dingen. Daar weten we nog niet zoveel vanaf. We weten wel dat het qua schimmels okee is. Ook qua organische stoffen zitten we nog goed. We hebben op dit moment geen extra bemesting nodig. Er zit ook een leemlaag in, want goed is voor de vochthuishouding.

Verder word ik ook blij van de biggetjes, die zijn heel leuk om te verzorgen!

Deel dit bericht: