Veelgestelde vragen
Met onze eigen boerderij krijgen we meer grip op wat we eten.
Samen zijn we dit avontuur aangegaan en doen
we ervaring op rondom ‘samen duurzaam voedsel produceren’.
Alle veel gestelde vragen en de antwoorden hebben
we op een rijtje gezet.
Wil je kennismaken met ons? Stuur ons een mailtje!
-
Herenboerderij op ’t Lies is een coöperatie van ruim 250 huishoudens. Wij, inwoners uit de regio, exploiteren samen een boerderij. Met deze kleinschalige boerderij voorzien we in ons eigen voedsel. Gezond, lekker, duurzaam geteeld voedsel tegen een prijs die vergelijkbaar is met die van biologische producten in de supermarkt. Op deze manier weten we waar ons voedsel vandaan komt en hoe het is geproduceerd. Samen runnen wij een kleinschalig gemengd boerenbedrijf van 20 hectare grond aan de Sprundelsebaan, even buiten Breda.
De coöperatie Herenboeren op ’t Lies maakt deel uit van de coöperatie Herenboeren Nederland, een landelijke organisatie van professionals die lokale initiatieven ondersteunen met hun expertise.
-
Een herenboerderij is een duurzaam opererend, kleinschalig coöperatief gemengd bedrijf. De leden zijn samen eigenaar van het bedrijf en zetten ook samen met hun boer de koers uit. De leden bepalen onder andere wat ze willen eten en hoe het voedsel wordt geproduceerd. Denk daarbij aan groenten, fruit, aardappelen, uien en vlees van runderen, varkens en kippen. Een Herenboerderij is15 tot 20 hectare groot en voedt ongeveer 500 mensen.
Als herenboer pak je een stukje regie terug op zoiets belangrijks als je eigen eten; behalve lekker en gezond is dat ook leuk en leerzaam. -
De Herenboerderij is van alle huishoudens die meedoen. Als je lid wordt, ben je dus eigenaar van een echte boerderij! We zijn allemaal gelijkwaardig binnen de coöperatie. Dat betekent ook dat we allemaal meebeslissen over wat er op de boerderij gebeurt. Denk bijvoorbeeld aan welke groenten er geteeld worden, maar ook over bijvoorbeeld het investeren in nieuwe landbouwmethoden. Via de algemene ledenvergadering en een aantal commissies zorgen we dat ieders stem gehoord wordt.
-
Herenboeren Nederland is een beweging van professionals die wil aantonen dat de productie van ons dagelijks voedsel anders, beter en bovenal duurzamer kan. Dat doet ze door het bieden van ondersteuning, het vergaren en ontsluiten van kennis voor de ontwikkeling van Herenboerderijen in Nederland en het “meenemen” van politiek en belangenorganisaties in het gedachtengoed van herenboeren.Tijdens de verschillende fases van het opstarten en laten groeien van een Herenboerderij staat Herenboeren Nederland de leden- en bestuursleden bij met raad en daad en zijn ze tot steun met kennis en alle ervaring van alles wat Herenboeren Nederland al heeft ontwikkeld en voorbereid.
Herenboeren Nederland ziet grote kansen voor coöperatieve boerderijen die burgers gedeeld eigenaar maken van hun eigen boerderij; consumenten dus die samen vraaggestuurd produceren en consumeren, binnen de grenzen die de natuur hen biedt. De leden van een Herenboerderij zijn samen ondernemer, producent en consument.
Herenboeren Nederland ondersteunt burgers bij de ontwikkeling van natuurgedreven coöperatieve Herenboerderijen die duurzaam, gezond en bovenal smakelijk eten produceren. De bodemkwaliteit verbeteren en de biodiversiteit vergroten zijn de drijfveren van Herenboeren. Maar om dat met succes te kunnen doen, is de opgave waarvoor we staan, feitelijk veel groter, dieper en breder.
Herenboeren Nederland ziet Herenboeren en andere Farming Communities met hun vakkundige professionele boeren en tuinders, als een groeiend en reëel alternatief voor het huidige voedselsysteem. Om die duurzame voedselproductie dichterbij te brengen, initiëren en verrichten we onder meer onderzoek, leiden we boeren op en doen we wijzigingsvoorstellen voor wet- en regelgeving. Dat doen we nadrukkelijk niet alleen, maar samen met tal van partners. En hoe we het voedselproductiesysteem van de toekomst voor ons zien, hebben we in het najaar van 2018 opgeschreven in het perspectief Farming Communities.
Op de website van Herenboeren Nederland staat meer informatie over de beweging waar Herenboeren onderdeel van uitmaakt. Lees bijvoorbeeld over de Farming Communities, Green Deal, Platform Bodem en Voedsel, Online en offline kenniscentrum, WINK voor kennis en inspiratie en het Kennis- en expertiseprogramma.
-
Ja, de eerste is opgericht in 2016 in Boxtel, Herenboeren Wilhelminapark. Verspreid over Nederland zijn sindsdien verschillende Herenboerderijen en aspirant-Herenboerderijen opgericht; sommigen in een pril oprichtingstadium, anderen vergevorderd.
Sinds 2016 zijn er, minder dan tien jaar later, meer dan 20 Herenboerderijen gestart in Nederland, verspreid over alle provincies. Ook zijn er nog tientallen Herenboerderijen in oprichting.
Voor een actueel overzicht van alle initiatieven zie www.herenboeren.nl/projecten
-
Herenboeren Nederland heeft de ambitie om tot 2026 in heel Nederland de ontwikkeling van tientallen Herenboerderijen mogelijk te maken. Dat doen ze enerzijds door het ‘zaaien van behoefte’. Ze dragen het verhaal uit richting burgers, professionals en bestuurders. Verder werken ze verder aan een toolbox waarin we alle kennis en gereedschappen die nodig zijn voor deze ontwikkeling samenbrengen. Verder geloven ze in natuurgedreven grondgebruik dat elke dag een gezonde en vitale bodem centraal stelt en bij de productie van voedsel de natuur in haar kracht zet. Met een Green Deal die is afgesloten vergaren ze nieuwe kennis voor deze vorm van duurzaam grondgebruik.
Ook willen ze onderzoek verrichten naar het welzijn van Herenboeren. Dit vanuit de veronderstelling dat de bodem, de productiemethode en de producten zelf beter of gezonder zijn, maar dat dit ook geldt voor de afnemers/leden/eigenaren van de Herenboerderij. Verder is Herenboeren betrokken bij het onderzoek dat moet leiden tot een Groene KWIN, ook wel WINK genoemd. Meer hierover staat op Natuurgedreven.nl. -
De boerderij heeft tot doel ‘meer dan biologisch’ te zijn. De term biologisch heeft betrekking op de landbouwmethode, oftewel de manier waarop ons voedsel tot stand gekomen is. Dit bepalen we zelf binnen de coöperatie en is daarom onderdeel van onze zoektocht naar de ‘meest duurzame vorm van landbouw’. We noemen het zelf ook wel natuurinclusieve landbouw.
Denk hierbij aan ambitieuze ideeën om ‘imput nul’ te gebruiken bij processen, en zelf dus grondstoffen en nutriënten te accumuleren op de boerderij, zoals de grondstoffen voor veevoer. Die kunnen hier weer worden ingezet. Dat geldt ook voor reststromen in de productie. Zo krijg je sluitende kringlopen.
We zoeken naar de draagkracht van de bodem voor voedselproductie, uitgaande van een gezonde bodem in een gezond landschap met biodiversiteit en deze gesloten kringlopen. De eisen die wij aan onze producten en ons productieproces stellen zijn op sommige punten eigenlijk nog veel strenger dan biologisch.
In Nederland mag je een product biologisch noemen als het productieproces gecertificeerd is. Wij zoeken steeds naar de natuurvriendelijkste methodes, en streven ernaar om helemaal geen chemische bestrijdingsmiddelen en geen kunstmest te gebruiken. Mocht dat wel nodig zijn, dan kijken we naar natuurlijke middelen om een plaag van bijvoorbeeld invasieve, exotische plaagdieren te bestrijden.
We gebruiken helemaal geen kunstmest, waardoor planten wat trager groeien. Daardoor zitten er meer voedingsstoffen in – kleine nutriënten of sporen krijgen de tijd om ‘in de plant te trekken’, zonder dat die snel wordt ‘vetgemest’ met snelle stikstofvoeding. Zo krijg je planten van dezelfde grootte, maar veel voedzamer!
Omdat we alleen voor onszelf produceren, blijft er geen geld in de tussenhandel zitten. Daardoor hoeven we niet zo intensief te telen en kunnen we een deel van onze boerderij inzetten om het planten- en dierenleven in het gebied te verbeteren.
-
We zien de hele boerderij (en de directe omgeving) als één ecosysteem. Daarbinnen proberen we zoveel mogelijk de natuurlijke kringlopen te maken en onderhouden, bijvoorbeeld de varkens eten de overgebleven groentes en gewasresten op. De kippen worden ingezet in de boomgaard om insecten en onkruiden tussen de bomen op te eten en gelijk de bodem te bemesten.
Natuurinclusief betekent voor onze boerderij dat alles wat er op en rondom de boerderij leeft beter achtergelaten wordt dan dat we het aantreffen. In de praktijk betekent dat veel diversiteit en dat er niet alleen gekeken wordt naar het eindproduct.
We kiezen ook altijd voor kwaliteit van de bodem boven kwantiteit in de productie. Dat betekent dat je voortdurend bezig bent met de balans tussen ‘toevoegen’ en ‘onttrekken’. Hoe voeden wij de bodem, met bijvoorbeeld natuurlijke mest maar ook met gewassen, zogenaamde ‘groenbemesters’? En hoeveel nutriënten onttrekken we jaarlijks aan onze bodem? Hoe verandert het gehalte organische stoffen per jaar? Wie ieder jaar een rijkere bodem achterlaat, krijgt ook ieder jaar waardevollere groenten terug.
Het streven is om geen gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken en alleen in de uiterste gevallen uit te wijken naar biologische middelen.
-
Onze boeren zijn in dienst van Herenboeren Nederland en worden gedetacheerd op onze boerderij in Breda. De boeren verrichten het werk op het land. Wanneer een boer ziek is of in drukke tijden, kan hij de hulp inroepen van de omliggende herenboerderijen of loonwerkers inhuren. Ook is er op regelmatige basis contact tussen de boeren van verschillende Herenboerderijen onderling.
Naast de hoofdboer, oftewel de agrarisch bedrijfsleider, heeft Herenboeren ook hulpboeren in dienst. Die werken mee in het dagelijks werk op de boerderij. Ook kunnen ze het werk van de hoofdboer opvangen bij ziekte.
De leden van de coöperatie kunnen ook meewerken op de boerderij, maar dat hoeft natuurlijk niet. Op dit moment hebben we een steeds groter wordende groep actieve leden die een of meerdere ochtenden per week meehelpen, en ook aparte groepen en commissies. Daarnaast zijn er Herenbackers, die heerlijke cakes en koekjes bakken voor alle harde werkers – want koffie en gezelligheid zijn minstens zo belangrijk!
De hoofdboer maakt, samen met het bestuur, jaarlijks een plan voor de productie, om een mooie opbrengst én variatie te waarborgen. Het plan wordt behandeld door de algemene ledenvergadering van de coöperatie. Na de goedkeuring kunnen de boeren en de actieve leden aan de slag! Als een uitgave niet begroot is, heeft de boer toestemming van het bestuur nodig – en in een uitzonderlijk geval, bij hoge uitgaven, van de ledenvergadering.
-
Dat mag! Graag zelfs! Er zijn allerlei commissies waarvan je deel uit kunt maken. Bijvoorbeeld een uitgiftecommissie, commissie ledenwerving, commissie communicatie, activiteitencommissie en de werkgroep exploitatie, de ‘klusploeg’, de werkgroep biodiversiteit, werkgroep dieren – en we hebben de helpers op het landwaar je bijvoorbeeld ‘s ochtends een halve werkdag mee kunt helpen tot aan de lunch, of juist in de avonden. Zo maken we optimaal gebruik van alle talenten. Communicatie over het werk op ‘t land gaat via de helpers-whatsappgroep.
In het oogstseizoen zijn er altijd genoeg klusjes waarmee je boer Sven kunt ondersteunen. iedereen kan en mag iets bijdragen. Lukt het niet, dan is het ook goed – en als het lukt, maken we samen de boerderij nog mooier!
Bekijk hier de commissies en bijbehorende werkgroepen.
-
In ons geval niet. Voor de dieren is het in ieder geval niet nodig. De runderen zijn van een ras dat het hele jaar buiten kan lopen.
De varkens lopen lekker buiten, waar ze ook het grootste deel van hun eten vinden. Ze hebben schuilhokken waar ze zelf naar binnen kunnen als ze dat willen. Wel geven we ze natuurlijk iedere dag extra eten, granen van ons eigen land aangevuld met brokken voor een mooie voedingbalns. De kippen zitten ’s nachts in de kipcaravan, een mobiele kippenstal. Daar zijn ze veilig voor roofdieren en hebben ze voer, water, frisse lucht en de legnesten. We rapen wel dagelijks eieren en checken of er voldoende voedsel en water aanwezig is.
De dieren redden zich dus prima alleen.
-
Ja hoor. Door de keuze van de rassen en de manier van huisvesten hebben de dieren niet veel verzorging nodig. De natuurinclusieve landbouwmethode zorgt voor veel handmatige arbeid, dus zeker in het ‘seizoen’ zijn er pittige maanden voor onze hoofdboer. Tegelijkertijd kunnen we tractoren inzetten en nemen de actieve leden samen een groot aandeel van alle arbeid op zich. Zo komen we samen de zomer door! In de winter is het rustiger op de boerderij.
-
Een boer kan ziek worden of in drukke tijden extra hulp nodig hebben. In dat geval waarborgt Herenboeren Nederland dat er een geschikte vervanger wordt gezocht zodat de continuïteit wordt gewaarborgd. Dat is het voordeel van een professionele organisatie om een boerderij heen.
-
Zaterdag van 10:00 tot 12:00 uurworden uitgeleverd op de boerderij. Op dit moment zijn de ophaalmomenten als volgt:
De boerderij is met de auto bereikbaar en parkeergelegenheid op eigen terrein is aanwezig. Toch stimuleren wij onze leden om zoveel mogelijk met de fiets te komen.
Ophalen van groenten is uitsluitend mogelijk voor leden van de Herenboerderij, er is geen particuliere verkoop.
-
Samen met Herenboeren bij jou uit de buurt kun je een groepje Herenburen vormen. Met deze groep maak je afspraken wie op welke dagen de oogst ophaalt. Gemakkelijk als je wat verder weg woont en bovendien duurzamer, omdat één Herenbuur al gauw voor bijv. 3 gezinnen de oogst kan ophalen. Daarnaast is het een leuke manier om met Herenboeren uit jouw eigen omgeving in contact te komen.
Herenburen is ook een carpoolmogelijkheid, waarbij je samen met je Herenburen naar de boerderij gaat. Ook dan gaan gezelligheid en duurzaamheid hand in hand.
Kortom: Herenburen is een concept dat herenboeren met elkaar verbindt en bovendien zorgt voor een beperking van onze CO2 footprint.
-
Samen met Herenboeren bij jou uit de buurt kun je een groepje Herenburen vormen. Met deze groep maak je afspraken wie op welke dagen de oogst ophaalt. Gemakkelijk als je wat verder weg woont en bovendien duurzamer, omdat één Herenbuur al gauw voor bijv. 3 gezinnen de oogst kan ophalen. Daarnaast is het een leuke manier om met Herenboeren uit jouw eigen omgeving in contact te komen.
Herenburen is ook een carpoolmogelijkheid, waarbij je samen met je Herenburen naar de boerderij gaat. Ook dan gaan gezelligheid en duurzaamheid hand in hand.
Kortom: Herenburen is een concept dat herenboeren met elkaar verbindt en bovendien zorgt voor een beperking van onze CO2 footprint.
-
Het is mogelijk om van vlees naar vega te wisselen, of andersom. Ook is het binnen de spelregels van de coöperatie mogelijk om het aantal monden aan te passen. In het huishoudelijk reglement van de stichting staat opgenomen wanneer en wat je precies kunt wisselen.
-
Een Herenboer ben je het hele jaar rond en je eet wat het land op dat moment geeft. Je kunt de afname van jouw pakket niet pauzeren voor bijvoorbeeld vakantie. Je kunt natuurlijk wel jouw oogst doneren aan bijvoorbeeld degene die op je huis of kat past tijdens jouw vakantie, of jouw oogst doneren aan vrienden, familie of aan de Coöperatie. De oogst die niet opgehaald wordt kan verwerkt worden tot veevoer.
-
Dat ligt aan jezelf. Je hoéft niets extra’s te doen. Daar hopen we natuurlijk wel op; het idee van een Herenboerderij is dat we samen de boerderij runnen, dragen, leiden en ondersteunen. Dat kan door een vaste ochtend vrijwilligerswerk te doen op het land, maar ook door jouw talent in te zetten in een van de vele commissies.
Je kunt hierbij denken aan teams die helpen met de oogst of onderhoud, maar bijvoorbeeld ook aan educatie en rondleidingen, monitoring van de biodiversiteit óf het organiseren van activiteiten voor de leden zoals picknicks of kookworkshops.
Een boer in loondienst doet het grootste deel van het dagelijkse werk, maar onze vrijwilligers – onze leden dus – zijn zowel voor de productie als voor de procesmatige ondersteuning onmisbaar.
-
Jaarlijks wordt er een jaarplan en begroting gemaakt. Deze worden in de algemene ledenvergadering besproken en de leden geven hier hun goed- of afkeuring aan.
Daarna is de boer verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Hij overlegt hiervoor met het bestuurslid dat verantwoordelijk is voor de exploitatie. Het bestuur houdt zich o.a. bezig met de financiën, ledenwerving, afstemming met Herenboeren Nederland, ledenbetrokkenheid enz.
-
De hoofdboer en het bestuur maken jaarlijks een plan van aanpak. Dit vormt de kaders voor de boer. Voor de dagelijkse uitvoering krijgt hij mandaat om uitgaven te doen. De hoogte daarvan wordt vooraf vastgesteld. Betalingen die daar bovenuit gaan, zullen worden voorgelegd aan het bestuur, die goedkeuring moet geven. Voor grotere uitgaven is toestemming van de leden nodig. De boer is in dienst van Herenboeren Nederland en zal ook veel kennis uitwisselen met andere boeren van Herenboerderijen.
-
De boeren zijn in loondienst bij Herenboeren Nederland. Jaarlijks zijn er meerdere afstemmingsgesprekken met de boer, een bestuurslid en de agrarisch verantwoordelijken van Herenboeren Nederland. De overige leden van onze coöperatie hebben hier geen bemoeienis mee.
-
Voor de continuïteit van de boerderij is het belangrijk om het deelnemen van de leden goed te regelen. De afspraken daarvoor staan in het huishoudelijk reglement en worden goed uitgelegd tijdens de persoonlijke kennismakingsgesprekken. Zo weet je waar je aan begint, als je lid wordt van onze boerderij.
-
Allereerst: heel lekker eten. Onze gewassen staan in de volle grond en krijgen de tijd om te groeien. En de rassen die we kiezen zijn niet geselecteerd op snelle groei en dat proef je. De dieren leven lekker buiten. De kippen en de varkens scharrelen zelf hun kostje bij elkaar en de runderen staan op een wei waar allerlei kruiden door het gras groeien. Die beweging en het natuurlijke voer doen heel veel voor de smaak van het vlees.
Daarnaast ben je mede-eigenaar van een echte boerderij! Dat betekent dat je samen met de andere leden het bedrijf bestuurt. En je bent lid van een community van 500 gelijkgestemde mensen. Als je daarvoor openstaat, is de boerderij een prachtige ontmoetingsplek waar allerlei activiteiten worden georganiseerd door en voor de leden.
-
Op onze boerderij worden ongeveer 50 soorten groenten verbouwd, staan appel-, peren- en pruimenbomen en lopen varkens, kippen en runderen voor vlees en eieren. Vanzelfsprekend eten de Herenboeren met de seizoenen mee.
De leden beslissen gezamenlijk wat ze willen eten, al zijn ze natuurlijk van teelttechnische omstandigheden afhankelijk. De coöperatie stelt elk jaar een teeltplan vast. HVanuit zijn jarenlange expertise bekijkt de hoofdboer daarna wat de precieze invulling kan worden. In 2024 hebben we de onderstaande gewassen in het teeltplan staan:
spitskool, romana-sla, plantui, koolrabi, lollo bionda sla, sjalottjes, rodekool, lollo rossa sla, knoflook, lenteui, savooiekool, bataviasla, winterui, broccoli, bleekselderij,tuinbonen, vroege aardappel, boerenkool, sperzieboon, zoete bataat, eikenblad sla, spruitkool, peulen, stoktomaat, palmkool, kapucijners, suikermais, bloemkool, stoksnijbonen, fles pompoen, knolvenkel, stokbonen,andijvie, rode biet, courgette, radicchio, chioggia biet, courgette, kropsla, knolselderij, patisson, snijbiet, zomerprei, pompoen oranje, peterselie, herfstprei, pompoen groen en groenlof.
-
Nee. In de eerste plaats omdat een koe niet uit zichzelf melk geeft. Daarvoor is het nodig dat ze ieder jaar een kalf krijgt. Dat kalf moeten we dan weghalen bij de moeder en kunstvoeding geven. Daarna kunnen we de melk, die dus eigenlijk voor het kalf is, zelf opdrinken. Wij kiezen hier niet voor. Bovendien zouden we ons geen raad weten met de grote hoeveelheid kalveren die dit met zich mee brengt.
Daarbij is de apparatuur die nodig is voor de melkproductie bijzonder kostbaar. Dat is op de schaal van een Herenboerderij niet haalbaar.
-
Het teeltplan wordt zo gemaakt, dat er elke week gemiddeld vijf soorten groenten zijn, maar vaak meer.
Verder heeft elk lid recht op een vooraf bepaalde hoeveelheid vlees en eieren. Elke persoon die van de boerderij eet, krijgt ongeveer 7 tot 8 kg rundvlees en 11 kg varkensvlees. Vegetariërs eten vanzelfsprekend alleen groenten, fruit en eieren.
-
Ja, als vegetariër kun je zeker ook meedoen. Je kunt ervoor kiezen om alleen groenten, fruit en eieren af te nemen. Je betaalt dan een lager maandelijks bedrag dan iemand die ook vlees afneemt. Op dit moment maken we onderscheid tussen twee soorten van afname, namelijk: inclusief vlees en vegetarisch.
-
In de winter zijn er natuurlijk de wintergroentes, maar is de oogst minder dan in de zomer met overvloedig veel groenten, kruiden en fruit. We leven met de seizoenen mee zoals mensen dat vroeger ook deden. Voedsel inmaken of op moderne manieren langer houdbaar maken, is een mooie suggestie om mee te experimenterenzodat je ook in de winter nog een voorraad hebt van de zomergroentes en fruit.
In de winter vervalt het wekelijks ophalen van groenten, en gaan we over op een tweewekelijks schema. Dit gebeurt meestal rond de kerstdagen. Het wordt gecommuniceerd.
-
Ieder huishouden dat deelneemt investeert eenmalig €2.000,- Met het totaal van €400.000 kunnen we de boerderij inrichten. Denk daarbij aan het aanbrengen van irrigatie, hekken, hokken, rasters, eventuele bodemverbetering en de aanplant van bomen, struiken of de aanleg van paden.
De exploitatie van de boerderij wordt ook door de deelnemende huishoudens gedragen. De jaarlijkse kosten worden begroot en gedeeld door het aantal personen dat van de boerderij eet. Bij jaarlijkse kosten kun je denken aan pacht, aankoop zaai- en plantgoed, dieren en hun voer, salaris van de boer, en afschrijving op machines. Elk huishouden neemt voor 1 tot 5 monden af van de boerderij. Hoe meer monden je afneemt, hoe hoger de wekelijkse contributie en hoe meer je te eten krijgt. De contributie wordt jaarlijks gezamelijk vastgesteld.
Hoeveel kost het lidmaatschap van Herenboeren?Als je Herenboer wordt, investeer je eenmalig €2.000,- om mee te helpen in de vaste uitgaves van de boerderij. Als je een eenpersoons huishouden bent, is je investering €1.000,- Daarmee word je voor onbepaalde tijd voor 1/200 deel eigenaar van de boerderij.
Daarnaast betaal je contributie om de boerderij te laten draaien. In ruil daarvoor mag je opeten wat de boerderij oplevert. Hoeveel contributie je betaalt, hangt af van het aantal mensen in je huishouden dat mee-eet van de boerderij. We spreken dan over “monden”. De precieze bedragen stellen we samen jaarlijks vast in onze algemene ledenvergadering.
Dit is alles. Er zijn geen verdere kosten.
-
Na ondertekening van je lidmaatschap betaalt je de inleg voor je certificaat, € 2.000 voor 2 tot 5 personen of € 1.000 voor een éénpersooncertificaat.Daarnaast betaal je per week contributie. Voordat je lid wordt, krijg je uitgebreid uitgelegd welke bedragen er dit jaar gelden, en wat je daarvoor krijgt. Welkom voor een kennismaking!
-
Als lid van de coöperatie ben je ondernemer, je loopt dus risico. Men kan voor zijn Certificaat een plaatsvervanger zoeken, die de verplichtingen overneemt. Je kunt je geld dus terugkrijgen zodra we ‘vol’ zitten en er een wachtlijst ontstaat. De eerste die heeft opgezegd, mag zich laten ‘uitkopen’ door de eerste gegadigde. Op dit moment is er geen wachtlijst.
-
Ja, mochten de leden meer hebben betaald dan nodig blijkt, dan zal de algemene ledenvergadering beslissen over wat met het positief saldo moet gebeuren. Een mogelijkheid is te herinvesteren in de Herenboerderij. Andere opties zijn het verlagen van de wekelijkse contributie of het aanleggen van een reserve. Voorop blijft staan dat de coöperatie geen winstoogmerk heeft.
-
Een van de uitgangspunten van Herenboeren is dat de Herenboerderij kan draaien zonder ‘vreemd vermogen’ en subsidies. Met eigen geld maken de leden de oprichting van de boerderij mogelijk. Zonder inmenging van buiten kunnen ze zelf bepalen hoe er gewerkt wordt en zoveel mogelijk natuurgedreven werken.
Kan ik in termijnen betalen?
In principe niet. Je betaalt het certificaat in één keer bij de start van je lidmaatschap. Dat geld is namelijk nodig om de inrichting van de boerderij te betalen. Het bestuur van coöperatie kan in individuele gevallen besluiten tot betaling in termijnen. -
Ja, je kunt samen met iemand anders lid worden en zo bijvoorbeeld de oogst met een buurman delen. Er is echter maar één certificaathouder. Hij/zij is aanspreekpunt, heeft een stem tijdens de ALV en is ook degene die de oogst komt ophalen. Je maakt dus samen goede afspraken over jullie lidmaatschap.
-
Nee, we pachten de grond van Gemeente Breda.
-
Jazeker. Van iedere euro die je in de supermarkt uitgeeft aan voedsel komt maar ongeveer 10 cent bij de boer terecht. De rest van jouw euro blijft hangen bij alle bedrijven die tussen de boer en jouw bord zitten. Als Herenboer krijg je je eten rechtstreeks van de boerderij, dus die 90 cent kunnen we anders inzetten, in de eerste plaats om de boer een eerlijk salaris te betalen.
Een Herenboerderij is iets minder efficiënt dan een regulier bedrijf en dat willen we ook omdat het beter is voor bodem, dieren en natuur. Dat verschil in efficiëntie kunnen we financieren met die 90 cent die niet naar de tussenhandel gaat.
Het uitgangspunt voor de exploitatiebegroting van de Herenboerderij is opgesteld door een groep landbouwdeskundigen die samenwerken met onder andere de universiteit in Wageningen en wordt inmiddels al jarenlang succesvol toegepast in Breda.
-
In principe wel. We hebben voor een beperkt aantal resaurants de gelegenheid om deel te nemen. We vragen je dan wel om meerdere aandelen te kopen. Ben je geïnteresseerd? Neem dan contact met ons op en we gaan graag met je in gesprek.
-
Nee, Herenboeren op ’t Lies is een “Coöperatie U.A. (uitgesloten aansprakelijkheid).
Dwz dat de leden en gewezen leden niet aansprakelijk zijn voor de schulden van de coöperatie. Iedere verplichting van de leden (of oud-leden) om in een (bij ontbinding van de coöperatie) blijvend tekort bij te dragen, is uitgesloten.Dit betekent dat je als mede-eigenaar/lid financieel niet aansprakelijk bent te stellen bij faillissement of ander groot leed.
De coöperatie is aansprakelijk, zowel voor het nakomen van opdrachten als voor de betaling bij het geven van opdrachten. Maar de individuele leden zijn dat niet. Die kunnen dus niet in hun privévermogen worden aangesproken voor deze vordering. Dat is ook het geval als de coöperatie failliet gaat. Ook dan hoeven de individuele leden niet bij te storten.
-
Ben je enthousiast geworden en wil je meedoen? Stuur ons een mailtje ter kennismaking. Dan nemen we contact met je op. Je kunt eerst eens komen kijken of proefdraaien. Tot snel!