Skip to content
Sluit

Onze boer, Margje

Mijn naam is Margje van Schaik,

(Prinsenbeek 1e ALV, 5 februari 2020) Ik ben geboren in Enkhuizen en woon samen met mijn poes Misha in Breda. Op dit moment ben ik werkzaam als melker bij een biologische melkveehouder en als dierenartsassistente bij een grote paarden en veeartsen praktijk in Oosteind.

Ik ben altijd al een natuurliefhebber geweest. Vooral dieren hebben me altijd aangetrokken, omdat deze puur en echt reageren. Vroeger was ik graag buiten, gewoon op pad in de omgeving.

Mijn ouders namen ons ook vaak de natuur in en mijn vader vertelde dan van alles over de planten en de dieren. Ik ben niet opgegroeid in de agrarische sector hoewel mijn vader wel een boerenzoon is. Het boerenleven heeft me echter wel altijd aangetrokken, vooral omdat je dan dagelijks met je passie bezig kan zijn en je vaak in een prachtige omgeving kan wonen.

Het werken richting deze passie is echter met wat omwegen gegaan, omdat de juiste weg kiezen in het leven ook niet altijd even makkelijk is. Ik heb als eerste een laboratorium opleiding gedaan, maar kwam erachter dat ik toch liever iets met dieren wilde gaan doen, dus toen kwam mijn passie toch een beetje boven drijven. Ik ben toen diergeneeskunde gaan studeren, maar ben uiteindelijk terecht gekomen aan de Hogere Agrarische School in Den Bosch waar ik dier- en veehouderij heb gestudeerd. Hier kwam ik erachter dat het werken met dieren en de natuur gecombineerd met het werken met mensen iets is wat ik heel graag wilde doen.

Na vele omzwervingen daarna bij zorgboerderijen en gangbare veehouders kwam ik met een aantal vrienden op een gesprek uit over duurzaamheid en de huidige landbouw. Het voornaamste punt was mensen weten niet meer waar hun voedsel vandaan komt en hoe dit wordt verbouwd, waardoor iedereen ook steeds maar lagere prijzen wil. Ik had daar een idee over: Van een hele koe kan je zeker een jaar leven wat vlees betreft. Vroeger deden ze dat tenslotte ook al. Wat nou als iedere Nederlands gezin een koe heeft, misschien beter 2 om zo ook melk te kunnen krijgen. Dan weet iedereen weer waar het vandaan komt. Nu kan niet iedereen een koe in de tuin hebben staan, zeker niet als je in een flat woont, maar wat als je die dan dus bij een boer in de stal zet en hem/haar ervoor laat zorgen. De mensen hebben zorg voor de koe, omdat die van henzelf is en de boer heeft werk om goed voor de dieren te zorgen. Toen kwam opeens een vriendin aanzetten met een persberichtje van Herenboeren Breda over een informatieavond die in Breda gehouden zou worden. Ik las het stukje over samen duurzaam voedsel produceren en natuur inclusief en ik dacht, dit is nou wat ik bedoelde, mensen die weten waar hun eten vandaan komt en er zelf eigenaar van zijn. Niet alleen de dieren een beter leven, maar juist alles bij elkaar, alle facetten die met elkaar in verbinding staan en zo de natuur weer tot leven te brengen.

Ik ben gegaan en was echt vanaf moment 1 enthousiast. Heb ook gelijk aangegeven dat ik graag boer wilde worden en wat ik daarvoor moest doen en alles is gaan rollen. Ik ben in Boxtel geweest werd er helemaal blij van om daar rond te lopen. De natuur te zien en dat dat samen kan gaan met voedsel verbouwen. Ik heb de afgelopen anderhalf jaar de opleiding van Herenboeren Nederland gevolgd en heb al heel veel geleerd over duurzaam voedsel produceren en alle facetten die daar bij komen kijken. Nog lang niet alles is besproken en er is zoveel ontwikkeling hierin, maar stap voor stap kunnen we met elkaar leren ons bedrijf op te zetten zodat dit goed voor de natuur is. Samen gaan we kijken hoe we de kringlopen kunnen gaan sluiten op ons bedrijf.

Het is een spannende reis waar we met z’n allen aan beginnen en alles zal niet vanaf het begin helemaal goed gaan. Maar samen met de andere coöperaties kunnen we wel van elkaar leren. Ik voel me vereerd om samen met jullie deze uitdaging aan te gaan. Ik zal mijn best doen om alle dingen die moeten gebeuren zo goed mogelijk in goede banen te leiden en sta open voor jullie inbreng en ideeën. Er moet nog heel veel gebeuren en als we eindelijk aan de slag gaan hoop ik dat ik velen van jullie zal zien op de boerderij om je eten op te halen, maar hopelijk ook om te helpen op de boerderij  bij de werkzaamheden op het land en bij andere zaken zodat we er een mooie plek van kunnen maken.

Ik kijk er naar uit om eindelijk te gaan starten!