Samen duurzaam voedsel produceren

“Het idee is zo simpel, dat je je afvraagd waarom het niet al jaren bestaat!”

“Toen ik het concept voor eerst hoorde viel het kwartje op zijn plek – dit is mijn bijdrage aan een betere wereld. En nog eens lekker ook!”

Zomaar wat kreten die je hoort op onze informatie avond over ons concept.

Herenboeren: 200 huishoudens, samen 500 mensen,1 professionele boer en zo’n 20 hectare landbouwgrond aan de Sprundelsebaan. Dát is het idee van Herenboeren Op ‘t Lies. Samen gaan we bepalen hoe ons land wordt verbouwd en welk voedsel er wordt geproduceerd. Alle huishoudens worden 1/200ste eigenaar van de boerderij.

Met de principes van natuurinclusieve landbouw als leidraad, gaan wij een goed georganiseerde boerderij opzetten. We gaan eten produceren met elkaar en voor elkaar: groenten, aardappelen, fruit, eieren, rund-, varkens- en kippenvlees. Alles van een hoge kwaliteit en voor een eerlijke prijs. Het wordt een plek waar het goed toeven is voor mens en dier.

Wil je met ons mee doen? Wees er dan snel bij want we zijn inmiddels met ruim 120 huishoudens lid en hebben nog ruimte voor ongeveer 80 huishoudens. De eerste spade gaat begin maart 2020 de grond in!

Samen

Via de algemene ledenvergadering en een aantal commissies bepalen we samen welk voedsel wordt verbouwd en op welke manier. We dragen ook samen de kosten voor het oprichten en draaiend houden van de boerderij. Dat betekent dat we allemaal één keer €2.000 investeren. Daarnaast betalen we allemaal contributie om de boerderij te laten werken. In ruil daarvoor mogen we opeten wat van de boerderij komt en staan we zelf aan het stuur van onze voedselproductie.

Samen betekent ook dat we deel uitmaken van de landelijke beweging Herenboeren. Samen zorgen we voor verduurzaming van de landbouw en het herstel van de biodiversiteit. Hier kan je zien waar nog meer Herenboerderijen in oprichting of productie zijn.

Duurzaam

Wij willen ons eten produceren in samenwerking met de natuur. De biologische landbouw is voor ons het startpunt, maar we gaan veel verder in onze relatie met de natuur. Onze boerderij is de verbinding tussen de stad en het buitengebied. Dus we vermijden het gebruik van chemische middelen en preventieve antibiotica. Maar we doen meer: we leggen bijvoorbeeld houtwallen aan voor de egels en de vogels en we zaaien wilde bloemen om de bijen een handje te helpen.

We hebben ook dieren op de boerderij. Die leveren niet alleen eten, maar zijn ook deel van de natuurlijke kringloop. Zo worden de varkens bijvoorbeeld gevoerd met de resten van de teelt en houden de kippen het onkruid in de boomgaard kort.

Voedsel produceren

We gaan 500 mensen te eten geven: dat is niet niks. Daarom huren we een professionele boer in om het voor ons te doen. Omdat we de boer een eerlijk salaris betalen, hoeft hij de productie niet te maximaliseren om in zijn inkomen te voorzien. Zo kunnen we een deel van de boerderij inzetten voor de natuur en toch nog 65% van je versboodschappen zelf produceren.

Je zult proeven dat het eten van onze boerderij meer smaak heeft dan wat je gewend bent uit de supermarkt. Dat komt omdat onze dieren en gewassen de tijd krijgen om te groeien, lekker in de buitenlucht. We selecteren gewassen niet op snelle groei, maar op smaak en of ze een stootje kunnen hebben. Onze dieren scharrelen zelf hun maal bij elkaar en worden alleen bijgevoerd als het echt nodig is.

Onze boer gaat op ons verzoek een heleboel eten produceren, waaronder:

  • Appels
  • Peren
  • Pruimen
  • Aardappels
  • Uien
  • Meer dan 50 seizoensgroenten
  • Eieren
  • Kippenvlees
  • Varkensvlees
  • Rundvlees

Natuurlijk bepalen we straks zelf in onze ledenvergadering wat we precies gaan telen. Wie weet wordt jouw voorstel voor een bijzondere groente wel aangenomen!

Wil jij ook lekker, gezond en duurzaam eten van je eigen boerderij? Sluit je dan snel bij ons aan want we willen in het voorjaar van 2020 beginnen met de teelt! Wil je eerst meer weten? Kom naar onze informatieavonden of lees de veelgestelde vragen.