Skip to content

Samen duurzaam voedsel produceren

“Het idee is zo simpel, dat je je afvraagt waarom het niet al jaren bestaat!”

Herenboeren Op ‘t Lies: ongeveer 250 huishoudens, samen maximaal 500 mensen om te voeden, 2 professionele boeren en zo’n 20 hectare landbouwgrond aan de Sprundelsebaan. Dát is het concept van Herenboeren Op ‘t Lies. Samen Duurzaam Voedsel Produceren doen we zo:

Samen

Als coöperatie zijn we allemaal aandeelhouder in de Herenboerderij. Via de algemene ledenvergadering en een aantal commissies bepalen we samen welk voedsel wordt verbouwd en op welke manier. We dragen ook samen de kosten voor het oprichten en draaiend houden van de boerderij. Dat betekent dat we per huishouden één keer €2.000 investeren om deel te nemen aan de coöperatie. Daarnaast betalen we wekelijks voor onze ‘boodschappen’; het eten wat op de boerderij geoogst is. 

Samen betekent ook dat we deel uitmaken van de landelijke beweging Herenboeren. Samen zorgen we voor verduurzaming van de landbouw en het herstel van de biodiversiteit. Hier kan je zien waar nog meer Herenboerderijen in oprichting of productie zijn.

Boerderij 4

Duurzaam

Wij willen ons eten produceren in samenwerking met de natuur. De biologische landbouw is voor ons het startpunt, we vermijden het gebruik van chemische middelen en preventieve antibiotica. Maar we doen meer: we leggen bijvoorbeeld houtwallen aan voor de egels en de vogels en we zaaien wilde bloemen om de bijen een handje te helpen.

We hebben ook dieren op de boerderij. Die leveren niet alleen eten, maar zijn ook deel van de natuurlijke kringloop. Zo worden de varkens bijvoorbeeld gevoerd met de resten van de teelt en houden de kippen het onkruid in de boomgaard kort.

Duurzaam is ook het verkorten van de supply chain en het minimaliseren van de industrie. Wij hebben geen schepen of vliegtuigen nodig om ons eten op ons bord te krijgen.

Voedsel produceren

We geven 250 huishoudens te eten: dat is niet niks. Daarom hebben we professionele boeren in dienst om ons te helpen de boerderij te draaien. Omdat we de boer een eerlijk salaris betalen, hoeft hij de productie niet te maximaliseren om in zijn inkomen te voorzien. Zo kunnen we een deel van de boerderij inzetten voor de natuur. 

Je zult proeven dat het eten van onze boerderij meer smaak heeft dan wat je gewend bent uit de supermarkt. Dat komt omdat onze dieren en gewassen de tijd krijgen om te groeien, lekker in de buitenlucht. We selecteren gewassen niet op snelle groei, maar op smaak en of ze een stootje kunnen hebben. 

Op de boerderij wordt een grote variëteit aan eten verbouwd zoals groente, fruit, vlees en eieren. Wil je weten wat we nu verbouwen, kijk op de pagina van de boerderij.

24 augustus 2024 Uitgifte t

Wil jij ook lekker, gezond en duurzaam eten van je eigen boerderij? Sluit je dan snel bij ons aan want we er zijn nog maar enkele plaatsen beschikbaar. Kom naar onze informatieavonden of lees de veelgestelde vragen.