Skip to content

Aardappelen

 

Aardappelen

De aardappel is een gewas, dat behoort tot de nachtschadefamilie, net als de tomaat en de paprika. De aardappel is een plant die in ondergrondse knollen een energievoorraad in de vorm van zetmeel aanlegt. Het zetmeel slaat de plant op in voor de mens eetbare stengelknollen, die net als de plant zelf aardappelen of aardappels worden genoemd. De aardappel is wereldwijd het belangrijkste voedselgewas na rijst, tarwe en mais. Bron:Wikipedia

Bewaartips

Bewaar aardappelen bij voorkeur op een droge, donkere en koele plek (liefst tussen de 4 en 10 C°). Als je op een te lichte plek bewaart, ontstaat de giftige stof solanine en worden ze groen. Groene aardappelen kun je beter niet eten. Als aardappelen te warm worden bewaard gaan ze uitlopen. De aardappels kun je nog eten als je de uitlopers verwijdert en het plekje eraf snijdt. Je kunt aardappelen in de koelkast bewaren als je thuis geen koele, donkere plek hebt. Doe dit alleen voor aardappelen om te koken en niet bij de aardappelen die je wilt frituren of bakken. In de koelkast ontstaan namelijk sneller suikers en deze kunnen tijdens het frituren of bakken omgezet worden in een schadelijke stof acrylamide. Bron: Voedingscentrum

Leg eventueel een paar appels tussen je aardappels, dit zorgt ervoor dat ze minder snel uitschieten. Zie je toch wat uitschieters, haal ze eraf, dan verschrompelt de aardappel minder snel.