Skip to content

Raddichio

 

Radicchio di Chioggia? Neen: Radicchio di Baronie!

Herenboeren speelt met DOC-status. Of zou ‘Op ’t Lies’ ook voor een blauw-wit denominatiebandje kunnen zorgen? In Italië zijn veel gerechten (met als beroemdste representanten druiven & wijnen en kazen) streekgebonden. Dat betekent dat ze qua naam nergens anders vandaan mogen komen. Zo ook de Radicchio di Chioggia. Chioggia is een dorpje met omliggend gebied in de Veneto. Het neefje van het Chioggiablad komt bijvoorbeeld uit Treviso en heeft dus een DOC Radicchio de Treviso. en dat ligt ook in de Veneto. En die streek? Goede wijnen, rijk land en het water van de Po immer in de buurt. Prima Herenboerenspul maar wellicht een tikje te ver fietsen vanonder de schaduw van de toren van de Grote Kerk.

Deze familie van de witlof, die vooral prima als sla te gebruiken is komt daar vandaan. Maar dat Chioggia slaat dus op de origine van dit vrolijk-bittere akkergoedje. Misschien is het zelfs wel een DOCG met lof… Het prachtige rode blad dat rijk wit geaderd is leent zich zowel voor het oog als de papillen heel goed voor de opmaak van salades of om te vullen (met bijvoorbeeld wat varkensgehakt van Op ’t Lies met wat look, sjalot gehakte Chinese kool). 

En omdat onze fijne boerderij zelfs niet ook maar een beetje in de Veneto ligt mogen we de naam Radicchio di Chioggia dus helemaal niet voeren. Maar Radicchio di Baronie is al rood-glanzend op een bord of saladeschaal zeker zo fijn! Buon Apetito in ieder geval!