Savooiekool
Savooiekool
De Romeinen spraken al van Brassica. En van Macaca Brassica als ze vonden dat iemand onzin uitkraamde. (Aldus Goscinny, de auteur van Asterix). Die kool was dus al in de dagen van Caesar en Augustus volksvoedsel. En we blijven op het Apennijns schiereiland met deze variant: de streek Savoye (waar de oorspronkelijke Italiaanse koninklijke familie vandaan komt) gaf zijn naam aan deze bijzondere koolsoort.
Soms wat bitter maar met name bij rauwe bereidingen blijft het blad knapperig en fris met een onmiskenbare smaak. Maak er maar er eens een salade van (met hulp van de mandoline maar let op je vingers!) met ansjovis en citroen en olie. Dat wordt een schaal met vrolijkheidsgarantie. Dan snapt u meteen dat het Huis van koning Victor Emanuel II maar wat graag Italië wilde besturen. Want met het land kwam immers ook de keuken. En daarmee ook de kool die naam van de streek op de grens van Piëmonte en Frankrijk. Voorwaar dus geen Macaca Brassica Piemontese!