Skip to content

Sla

 

Sla

Sla is een eenjarige plant uit de madeliefjesfamilie, Asteraceae. Het wordt meestal gekweekt als bladgroente, maar soms vanwege de stengel en zaden. Sla wordt het meest gebruikt voor salades, hoewel het ook voorkomt in andere soorten voedsel, zoals soepen, sandwiches en wraps. Er zijn verschillende soorten sla:

Kropsla

De bladeren zitten los in de krop en zijn groen, groot en hebben een zachte smaak. In het midden van de krop zitten de bladeren kompacter en zijn ze lichtgeel. Kropsla wordt rauw in salades verwerkt.

Lollo bionda en lollo rosso

Ze hebben een losse krop met sterk gekruld blad. De smaak is neutraal.

IJsbergsla

IJsbergsla vormt een dichte krop. De bladeren zijn lichtgroen van kleur. De bladeren zijn stevig, knapperig en iets doorzichtig, zodat het lijkt alsof ze bevroren zijn. De smaak is pittiger en geuriger dan die van kropsla. Er bestaat ook rode ijsbergsla. IJsbergsla is enorm populair geworden en heeft de plaats ingenomen van kropsla.

Veldsla

Heeft een zachte, nootachtige smaak, is goed te combineren met andere slasoorten en mooi als garnering. Het kan ook warm worden gegeten: kort gekookt, gestoomd of in de soep.

Rucola

Rucola komt oorspronkelijk uit Italië. De bladeren zijn lang en smal in een losse krop. De smaak is zeer karakteristiek en doet in de verte aan radijsjes denken. Rucola wordt rauw gegeten en laat zich goed met andere slasoorten mengen.

Dit zijn de meest voorkomende soorten sla. Er zijn nog veel meer verschillende soorten sla.