Skip to content

Sperciebonen

 

Sperciebonen

Het groene goud in elke keuken? Eiwitbron, vrolijke vulling voor heel veel verschillende keukens en dus vooral gewoon ook erg lekker. En als je als groente dan ook nog de weg naar een sprookje weet te vinden dan lijkt het peulvruchtenkostje wel gekocht. En die naam? Na de introductie van deze groene langwerpige groente uit Zuid-Amerika kookten mensen uit onze streken de bonen op dezelfde wijze als asperges: met gesmolten boter en nootmuskaat (op de oud-Nederlandsche tafel kwamen dus Zuid-Amerika en Oost-Indië samen in één gerechtje). De etymologische brug van bonen op z’n aspergies, oftewel aspergiebonen, naar sperziebonen is dan vast snel overgestoken. 

Van een klassieke Frans bijgerecht op een fraai schaaltje, al dan niet ingerold in een reepje spek via Italiaans aandoende panvulling met sjalot, knoflook en peterselie met goede olie naar de Indische dis als sajoer: bonenbonus voor keuken en bord!

Bonen groeien snel en zijn zelfs meerdere malen te oogsten. En drink er eens een glas Bourgondisch wit bij. Die uit Beaune zijn in dit geval op zeker aan te raden…