Wie zijn wij?

Wie zijn wij?

Herenboeren Breda is een groep mensen die zich inzetten om onze eigen boerderij te starten. Hieronder stellen zij zich kort voor.

Vacature Webmaster

Ben jij helemaal los op Wordpress én wil je ons naar onze eigen boerderij helpen? Neem dan snel contact met ons op!

Vacature Google Ads expert

We zijn deelnemer van het Google for non-profits programma en ontvangen daarmee iedere maand een genereuze donatie van Google. Het benutten van die donatie blijkt echte moeilijker dan we dachten. Ben jij die Google Ads expert die onze boerderij dichterbij brengt? Neem dan snel contact met ons op!

Vacature Social Media tijger

We zoeken een energiek communicatiewonder voor onze Facebook en Twitter accounts. Ben jij dat en wil je ons helpen? Neem dan snel contact met ons op!

Martijn Schouw

Voorzitter

Bewust worden van wat nodig is voor ons dagelijks eten. Daar draagt een hedendaagse Herenboerderij veel aan bij. Daarom help ik graag die Herenboerderij in Breda te realiseren. Een plek waar de herenboeren hun kraakverse voedsel te halen en met elkaar afspreken wat goed is voor hun boerderij. Zoals de boer een redelijk loon betalen, zodat die goed zijn werk kan doen. Zoals voor een landbouwmethode kiezen die het bodemleven verbetert. En ook het creëren van ruimte waarin mensen de geest kunnen krijgen om zelf weer een volgend stapje te doen. Niet in de woestijnen van Egypte of op het Lössplateau in China, maar gewoon in Brabant! Ik kan niet wachten totdat de schop in de grond gaat.

FotoHarold

Harold van Ham

Secretaris

Ik raakte geïnspireerd door de herenboeren verhalen van mijn familie uit Boxtel. Met een club van mensen echt grip op je eigen voedsel krijgen spreekt mij erg aan. In Boxtel zijn ze al lerend aan het bewijzen dat het ook echt mogelijk is. Na te hebben geproefd van de eerste vlees- en groenteproducten van de Herenboerderij Wilhelminapark was ik vrij snel overtuigd. Ik moest niet langer afwachten of er een Herenboerderij in de nabijheid van Breda zou komen maar zelf bijdragen aan het initiatief om te zorgen dat die Herenboerderij er daadwerkelijk komt. Breda kent vele initiatieven in de voedingsbranche maar heeft nog geen gemengd boeren bedrijf dat als coöperatie door burgers wordt geleidt. Doe jij mee en ben je één van de eerste deelnemers die aansluit?

Portret Margje

Margje van Schaik

Bestuurslid

Ik ben werkzaam in de veehouderij en iemand die van dieren en de natuur houd. De wereld van het voedsel is voor mij dus niet helemaal onbekend. Wel zie ik dat de huidige consument steeds minder weet over waar hun voedsel vandaan komt, hoe het wordt geproduceerd en hoe dit tot stand is gekomen. Dit vind ik jammer, want daardoor worden boeren vaak niet begrepen en in een hoek geduwd. Daarom vind ik het Herenboeren concept zo mooi! De consument die in direct contact staat met de producten die geleverd worden en het productieproces. Het feit dat bij Herenboeren samen met de natuur wordt geboerd vind ik ook een geweldig concept. Het is in feite weer terug naar de basis, naar wat de hele natuur ons kan bieden op een dusdanige manier dat de natuur er ook beter van wordt. Hoe mooier kan het worden, een eigen boerderij waar je van kan genieten!!

IMG_1260

Dennis van Steenoven

Penningmeester

Ons levensverhaal start in Amsterdam, hier woonde de vrouw waarmee ik getrouwd ben. Na een mooi stads leven met hard werken en veel plezier hebben wij hier ook drie kinderen gekregen. Daar begint dan ook de start met gezonde, biologisch voeding voor het gezin. Na de geboorte van ons derde kind in juli 2011, tezamen met ongeveer het begin van het dieptepunt van de recessie, besloten wij het over een andere boeg te gooien.

Met de aanschaf van een 30 jaar oude Toyota Landcruiser begon de reis in het voorjaar van 2012 naar Scandinavië. Nadat we van april tot juli hadden rondgesnuffeld, namen we een optie op een oude boerderij met een grote houten schuur. De locatie ligt bijna op het geografische midden van Zweden, maar dan wel aan de kustzijde. In de zomervakantie terug naar Nederland gereisd om onze inboedel op te halen, zodat vanaf oktober ons kunnen settelen midden in de natuur van Zweden. Een start van een duurzaam, bijna zelfvoorzienend leven. Een grote houtkachel met 2 boilers van 1000 liters verwarmen het huis en de douche. Een zelfgebouwde kas aan huis en wat grond (½ hectare) zorgde voor een deel van onze eigen groenten en kochten we lams- en rundvlees van de buren of na het jachtseizoen een stukje eland.

In het voorjaar van 2017 sterft, na een moedige maar oneerlijke strijd, mijn vader en was onze terugreis naar Nederland al ingezet. Na de zomer van 2017 arriveren wij in Brabant, waar wij allebei onze roots hebben. Op zoek naar ‘nieuwe rust’ en ‘betekenis’ voor ons en het gezin, begon voor mij in 2018 een opleiding Permacultuur om een kapstok te vinden voor alles wat we in Zweden hebben ontdekt en ondernomen. Tijdens een workshop van de opleiding kom ik in aanmerking met de Herenboerderij in Boxtel. In dit Herenboeren concept vond ik deel van de duuraamheid, zelfvoorzienendheid en gezonde voeding in één. Om dit niet alleen te steunen, besloot ik ook actief deel te nemen in de stichting.

FotoGeertje

Geertje Nijhoving

Bestuurslid

Ik vind het belangrijk dat we rekening houden op deze wereld met de generaties die na ons komen. Dat betekent voor mij onder andere dat we op een duurzame manier met de aarde omgaan. Dat betekent ook dat ik graag meer zicht wil op m’n dagelijkse voedsel: waar komt het vandaan, hoe is het bewerkt, welke bestrijdingsmiddelen/groeistoffen zijn er allemaal toegevoegd. Daarom vind ik Herenboeren zo’n goed initiatief, zicht op een zo biologisch mogelijke landbouw, voedsel delen en telen met anderen. En dan ook nog met z’n allen eigenaar en dus mede verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de boerderij. Super!!!

PortretCoen 325x250 1

Coen van Houwelingen

Vanaf het moment dat onze oudste dochter 17 jaar geleden met ons mee ging eten ben ik me in toenemende mate bezig gaan houden met de kwaliteit van ons eten. We gaan naar de biologische slager en onze groenten en het fruit komen voor een deel uit mijn moestuin. En hoewel ik de andere groenten op de markt haal, weet ik niet hoe ze geproduceerd zijn of welke bestrijdingsmiddelen erop zitten. Ook kan ik geen invloed uitoefenen op de productie van het vlees.

Ik maak me grote zorgen over de impact die de voedselproductie op de aarde heeft. En ik kan er nu heel weinig aan veranderen. Dat voelt allemaal niet goed. Daarom zet ik me graag in voor Herenboeren Breda.

Robbert-Paul Ferket

Bestuurslid

Robbert-Paul stelt zich binnenkort aan u voor.

Claire Dekkers

Ploegleider Communicatie

Claire stelt zich bionnenkort aan u voor.

Profiel Wendy 2018 Vierkant 1

Wendy van Aert

Bewustwording en dan met name op het gebied van voeding en natuur heeft me altijd gefascineerd. Als kleine idealist in het agrarische bedrijf van mijn ouders, tegenwoordig in mijn commerciële werkzame leven en als (moestuinierende) ouder van een jong gezin. Eerst nog aan de oppervlakte, nu in volle glorie staande voor mijn idealen: de verbondenheid tussen mens en natuur voelbaar en zichtbaar maken waardoor die mens dichter bij zijn hart komt en deze als vanzelf beter voor de natuur zal zorgen. Met herenboeren ontmoeten mijn rationele agrarische roots en mijn idealisme elkaar. Met nieuwsgierigheid en gedrevenheid draag ik dan ook graag een steentje bij om op deze manier te werken aan een transparante voedselketen.

Michiel Veldman

Ploeglid Communicatie

Michiel stelt zich binnenkort aan u voor.